BUKU PANDUAN PELAJAR

Panduan yang mungkin anda perlukan untuk membantu anda memanfaatkan sepenuhnya peluang yang ditawarkan di Skole

Buku Panduan Ibu Bapa dan Pelajar Skole

Maklumat Kehadiran Sekolah untuk Pengenalan Ibu Bapa bagi menerima pendidikan sepenuh masa yang baik akan memberikan anak anda permulaan yang terbaik dalam kehidupan.

Muat turun keseluruhan buku dengan hanya klik butang di bawah atau hanya membacanya dari halaman ini.

Kepada semua pelajar

Kami mengalu-alukan kedatangan semua pelajar yang memasuki Tadika TunasUkm. Tadika TunasUkm mempunyai sejarah kecemerlangan akademik, dan kami menggalakkan semua pelajar kami untuk meneruskan kecemerlangan ini. Kami mempunyai pelbagai aktiviti kokurikulum yang menawarkan setiap pelajar peluang untuk mengambil bahagian dalam satu atau lebih aktiviti pemilihannya. Kami tidak sabar-sabar untuk bekerjasama dengan ibu bapa atau penjaga pelajar kami. Perkongsian ibu bapa / penjaga dan guru membantu setiap pelajar mencapai potensi diri.

KENYATAAN MISI

Kami adalah komuniti pembelajaran yang didedikasikan untuk kejayaan setiap pelajar.

VISI SEKOLAH

Fakulti dan kakitangan Centretown komited untuk membantu setiap pelajar mencapai kecemerlangan dalam pembelajaran, tanggungjawab sosial, dan bernilai diri untuk mencapai kesediaan kerjaya / kolej dan kejayaan sepanjang hayat.

SYARAT KEMASUKAN DAN IMUNISASI

Pelajar yang memasuki sekolah Tadika TunasUkm buat kali pertama perlu mengemukakan bukti usia dan zon residensi. Kanak-kanak yang memasuki sekolah (K-12) mesti mempunyai imunisasi yang diperlukan atau pengecualian yang didokumenkan dengan sewajarnya. Negeri Selangor mempunyai keperluan imunisasi baru untuk masuk ke gred ke-7. Pelajar tanpa dokumentasi yang betul untuk imunisasi akan dihantar pulang sehingga dokumentasi disediakan (Lembaga Dasar JGCA). Pelajar yang memasuki tadika mestilah mencapai umur 5 tahun pada atau sebelum 15 Ogos tahun persekolahan semasa.

DASAR BUKAN DISKRIMINASI

Sekolah Pusat bandar tidak mendkriminasi berdasarkan bangsa, jantina, warna, agama, asal negara, umur atau kecacatan dalam penyediaan program pendidikan, aktiviti, atau peluang.

GANGGUAN SEKSUAL

Ini, dan apa-apa, jenis gangguan tidak akan diterima. Pelajar hendaklah melaporkan sebarang kejadian gangguan kepada guru, kaunselor atau pengetuanya.

DASAR PENGABAIAN/PENYALAHGUNAAN

Pelajar perlu memberitahu guru, kaunselor bimbingan, atau pekerja sekolah lain jika mereka merasakan mereka diabaikan, menyakiti, atau didera oleh seseorang atau jika mereka tahu rakan yang diabaikan atau didera.Penyalahgunaan nombor Hotline adalah 1-877-237-0026.

DASAR PENGABAIAN DAN PENDERAAN KANAK-KANAK

Menurut TCA 37-1-412, sesiapa yang mempunyai syak wasangka atau maklumat yang mencadangkan penderaan/pengabaian kanak-kanak dikehendaki melaporkannya kepada Jabatan Perkhidmatan Kanak-Kanak (DCS) di talian 473-1524.Pelajar perlu memberitahu guru, kaunselor bimbingan, jururawat, atau pekerja sekolah lain jika mereka merasakan mereka diabaikan, menyakiti, atau didera oleh seseorang atau jika mereka tahu rakan yang diabaikan atau didera.

Pelawat

Apabila melawat sekolah.sila letak kereta di tempat letak kereta yang ditetapkan.Semua pelawat dikehendaki melaporkan kepada pejabat apabila memasuki sekolah, menandatangani buku log, dan menerima lencana pelawat.Fakulti dan pentadbiran mengalu-alukan peluang untuk bertemu dengan anda dan membincangkan kebimbangan anda.Sila jadualkan masa untuk bertemu dengan guru anak anda selepas kelas supaya ini tidak mengganggu masa pengajaran.Jika ibu bapa perlu memberi anaknya mesej, mereka mesti pergi ke pejabat dan kanak-kanak itu akan dipanggil.

PENGHANTARAN SEKOLAH

Sekolah kami dibuka untuk pelajar pada jam 7:00 dan pelajar TIDAK boleh tiba sebelum waktu ini. Pelajar yang tiba pada jam 7:00 perlu melaporkan kepada kafeteria atau gimnasium seperti yang diarahkan oleh guru mereka. Sekolah bermula pada jam 7:45 .m. Pelajar perlu masuk melalui bahagian depan bangunan. Ibu bapa diminta melaporkan kepada pejabat dan membuat persiapan untuk melawat bilik darjah. Keselamatan adalah kebimbangan utama kami. Sila berhati-hati dan jangan melebihi had laju 15 mph semasa berada di kampus sekolah. Penggunaan telefon bimbit semasa memandu dilarang oleh undang-undang negara baru semasa di kampus. Pelanggaran adalah tertakluk kepada petikan oleh pegawai penguatkuasa undang-undang. Tolong jangan jatuhkan pelajar di hadapan gimnasium; ini adalah kebimbangan keselamatan. Hari persekolahan berakhir pada pukul 2:45 .m. Pelajar yang berjalan pulang atau menunggang dengan ibu bapa boleh bertolak buat masa ini.Pelajar mesti dijemput pada jam 3:10.

Kelewatan

Berada di sekolah dan kelas tepat pada masanya adalah penting untuk pengajaran, pembelajaran, dan promosi pendapatan yang optimum kepada gred seterusnya. Pengangkutan bas sekolah disediakan secara percuma kepada pelajar di Tadika TunasUkm. Atas sebab ini, kelewatan yang berkaitan dengan masalah kereta, lalu lintas, terlajak tidur, dll. tidak sah sebab-sebab yang sah untuk hadir lewat. Sekolah bermula pada 7:45. Disebabkan jumlah trafik berat sekitar jam 7:30 pagi, adalah dinasihatkan supaya anda merancang dengan sewajarnya. Pelajar dilepaskan untuk pergi ke bilik darjah pada jam 7:40. Pelajar mesti berada di dalam bilik darjah mereka apabila loceng 7:45 berbunyi, atau mereka AKAN menjadi lewat dan MESTI melaporkan kepada pejabat untuk slip lewat. JANGAN sekali-kali meninggalkan anak anda jika dia lewat, tanpa datang ke dalam untuk menandatangani pelajar itu! Jika kanak-kanak itu lewat dan tidak mendaftar masuk, anda akan dipanggil dan diminta untuk kembali ke sekolah untuk berbuat demikian.

•Tiga kelewatan atau pemecatan awal yang tidak dilaksanakan dalam suku yang sama akan menyebabkan amaran dikeluarkan dan ibu bapa dimaklumkan oleh kerani kehadiran.
•Mengenai pemecatan awal yang ke-4 atau tidak dilaksanakan dalam tempoh suku yang sama, pelajar akan menerima dua jam After School Instruction (ASI) dan ibu bapa akan dipanggil untuk persidangan di sekolah itu.
•Pada kelewatan kelima atau pemecatan awal sekolah yang tidak dilaksanakan dalam suku yang sama, pelajar akan mengadakan mesyuarat mandatori dengan pengetua sekolah dan/atau Pengarah Kehadiran Daerah dan pelajar akan diletakkan di atas kontrak kehadiran bagi baki suku tersebut. Sekiranya pelajar berada di luar zon, pelajar dikehendaki menghadiri sekolah yang mereka dizonkan.

TANDATANGAN – KELUAR

Apabila diperlukan untuk pelajar keluar semasa hari persekolahan, dia mesti mendaftar keluar di pejabat sekolah oleh ibu bapa, penjaga, atau pereka bentuk ibu bapa.Tiada pelajar yang meninggalkan kampus atas apa jua sebab pada bila-bila masa melainkan jika dia telah ditandatangani dengan betul.Individu yang menandatangani pelajar itu adalah untuk melaporkan kepada pejabat.Pejabat kemudiannya akan menghubungi pelajar. Kad kebenaran (kad kuning) perlu diisi apabila pelajar mendaftar.Hanya orang yang namanya terserempak dengan kad pelajar akan dibenarkan untuk menandatangani pelajar keluar. PELAJAR YANG MENDAFTAR KELUAR AWAL ATAU MELAPORKAN LEWAT AKAN MENGUMPULKAN PENGIRAAN MASA KE ARAH KETIADAAN SEHARI.Pelajar pulang ke rumah dengan pelajar lain mesti mempunyai nota yang ditandatangani daripada ibu bapa yang menyatakan siapa pelajar akan meninggalkan dengan dan di mana bas pelajar akan menunggang.Nota ini mesti dibawa ke pejabat dan dimulakan oleh setiausaha dan kemudian diberikan kembali kepada pelajar untuk diberikan kepada pemandu bas.Ini memberikan kebenaran pelajar untuk menaiki bas untuk hari tersebut.Semua urusan mesti dibuat terlebih dahulu atau pelajar akan mengikut rutin biasa mereka.Pelajar tidak akan dibenarkan memanggil pulang untuk membuat persiapan.OLEH KERANA KEBIMBANGAN KESELAMATAN BARU-BARU INI, PANGGILAN TELEFON YANG MENUKAR PELAN PENGAMBILAN KANAK-KANAK TIDAK LAGI AKAN DITERIMA.Ibu bapa mesti melaporkan kepada sekolah untuk menukar pelan pengambilan kanak-kanak.Untuk keselamatan pelajar kami, tiada daftar keluar di pejabat selepas jam 2:30.Bukti identiti diperlukan jika kakitangan sekolah tidak berkenalan dengan anda.Sila mempunyai ID foto.

Penurunan

Oleh kerana kebimbangan keselamatan, penurunan pelajar tidak akan dibenarkan sebelum jam 7:00 .m. Sila ambil perhatian bahawa jika anak anda diturunkan sebelum pintu dibuka, anda boleh menerima panggilan telefon daripada SRO atau pentadbiran sekolah. Lorong di hadapan bangunan disediakan untuk ibu bapa menarik ke hadapan dan menurunkan pelajar. Bermula pada jam 7:30, seorang pekerja akan membantu anak anda untuk keluar dari kereta dan memasuki bangunan kerana ini adalah masa trafik yang tinggi untuk turun. Ibu bapa yang ingin meletak kereta dan tidak berbaris perlu berjalan anak mereka ke pintu. Pelajar tidak perlu dilepaskan di tempat letak kereta untuk memasuki bangunan yang tidak diiringi kerana jumlah trafik pagi yang tinggi.Garisan menurunkan bergerak dengan cekap jika pelajar bersedia untuk keluar apabila mereka sampai ke hadapan garisan. Sila bersiap sedia dengan pemandu lain dengan menarik masuk dan meletak kereta jika anda tidak bersedia untuk segera melepaskan anak anda untuk memasuki bangunan apabila di hadapan garisan menurunkan. Tolong jangan tarik dan lepaskan anak anda di sebelah bertentangan bangunan. Ini adalah lorong bas dan kanak-kanak tidak diselia untuk memasuki bangunan dari arah ini. Panggilan telefon daripada SRO atau pentadbiran sekolah boleh diletakkan jika pelanggaran keselamatan ini dipatuhi. Kami ingin meminta pemandu mematuhi had laju zon sekolah kerana mereka meninggalkan kampus. Penggunaan telefon bimbit semasa memandu dilarang oleh undang-undang negara baru semasa di kampus. Pelanggaran adalah tertakluk kepada petikan oleh pegawai penguatkuasa undang-undang.

Bersurai

Sekolah bersurai pada jam 2:45. Pelajar yang berjalan pulang atau menunggang dengan ibu bapa boleh bertolak buat masa ini. Semua pelajar akan dijemput dalam barisan penunggang kereta. Oleh kerana jumlah trafik yang berat dan kawalan lalu lintas, tiada daftar keluar di pejabat selepas jam 2:30. Pemanduan di sebelah gimnasium akan digunakan untuk pelajar Tadika dan adik-beradik mereka sebagai masa tambahan yang diperlukan untuk pelajar-pelajar ini memuatkan dan dibelengkapi oleh ibu bapa mereka. Laluan ini tidak akan tersedia kepada ibu bapa Tadika selepas jam 3:00 kerana ia adalah zon pemunggasan bas. Mana-mana pelajar tadika atau adik-beradik yang tidak dijemput pada jam 3:00 akan dipindahkan ke laluan kereta biasa, dan ibu bapa mereka harus mendapatkan dalam barisan itu untuk mengambil pelajar.